Fat Taste Project
Spożywanie określonych produktów, a zdrugiej strony, całokształt sposobu żywienia wpływa na funkcjonowanie organizmu i kształtuje ogólny stan zdrowia. Udowodniono, że na wybór pokarmu kluczowy wpływ może mieć odczuwanie smaku.
Od niedawna zaczęto używać pojęcia „smak tłusty”, dla podkreślenia, że wrażenia zawiązane z zawartością tłuszczu w pokarmie dotyczą m.in. funkcjonowania odpowiednich receptorów, znajdujących się w jamie ustnej. Wrażliwość na zawartość tłuszczu w żywności i częstość spożycia produktów wysokotłuszczowych są cechami, które w populacji wykazują istotną zmienność.
Nie jest jeszcze do końca wyjaśnione jakie mechanizmy odpowiadają za różnice w zdolności do wyczuwania kwasów tłuszczowych w jamie ustnej. Nie do końca też wiadomo czy ta wrażliwość sensoryczna wpływa np. na częstość spożywania produktów wysokotłuszczowych (niektóre przykłady takich produktów poniżej), a przez to na masę ciała. Te aspekty będą analizowane w projekcie.
Kogo poszukujemy?
Poszukujemy osób w wieku 20-40 lat, kobiet i mężczyzn, z nadwagą lub otyłością oraz o prawidłowej masie ciała, niepalących i niestosujących diet odchudzających.
Co będziemy badać?
W projekcie analizowane będą m.in.:
sposób żywienia (ilość spożywanych mikro- i makroskładników)
częstość spożywania produktów wysokotłuszczowych
parametry antropometryczne, w tym skład ciała
wrażliwość sensoryczna na zawartość tłuszczów w pokarmie
różne parametry biochemiczne
geny, których działanie związane jest z pobieraniem pokarmu, wrażliwością smakową i masą ciała
Udział w projekcie jest dobrowolny, a zebrane dane mają charakter całkowicie poufny i posłużą wyłącznie do celów naukowych.
Jeśli masz pytania lub chcesz wziąć udział w projekcie skontaktuj się z nami:
mml@up.poznan.pl
510 084 082